top of page

PENSAR, OBSERVAR, COMER, BEBER

4 dagen denken, kijken, eten en drinken ondergedompeld in de rijke cultuur van Madrid

21 t/m 25 oktober

Ronald Hünneman
filosoof
kunstwetenschapper
theatermaker
docent van het jaar

Madrid is kunst

Spanje kent een traditie van indrukwekkende kunstenaars: Pablo Picasso, Francisco Goya, Diego Velázquez, El Greco en Salvador Dalí. Hun belangrijkste werken zijn te zien in de grote musea van Madrid: Prado en Reina Sofia. Daar hangen Picasso’s Guernica, de zwarte schilderijen van Goya en Las Meninas van Velázquez.

Maar niet alleen de grote Spaanse kunstenaars zijn daar te vinden. Ook Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Franse impressionisten en vele anderen sieren de muren van musea. Met als hoogtepunt een van de meest bijzondere schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: De Tuin der Lusten van Hieronymous Bosch.

Madrid is genot

Ook in de zomer  is Madrid een bruisende stad. Overdag zoeken mensen de koelte van de airco en musea. Vanaf de namiddag tot diep in de nacht wordt er in de nagloeiende warmte van de straten buiten gegeten en gedronken bij de talloze restaurants en eettentjes. Madrid staat bekend om de vele soorten wijnen, ontelbare tapassmaken en Spaanse vleeswaren.

Denken, kijken, eten en drinken

In deze vierdaagse zomercursus staan de kunst en het genot van de Spaanse hoofdstad centraal. Het programma is gevuld met excursies langs bekende kunstwerken en onbekende juweeltjes, typisch Spaanse maaltijden en verrassende voorstellingen. Daarnaast verzorgen we elke dag een verdiepingscollege waarin we niet slechts de geschiedenis van kunst bespreken, maar stilstaan bij de rol die de kunsten in het leven van mensen spelen. Waarom maken alle culturen uit alle tijden kunst? Kun je kunst gebruiken om meer over jezelf te weten te komen? Hoe weet je wanneer een kunstwerk goed of slecht is? Hoe beïnvloeden kunstwerken ons denken?

Carmen van Bruggen
kunstwetenschapper
universitair docent
gids in Madrid
bottom of page