top of page

Programma en inhoud

• Na de aankomst op donderdagavond gaan we in een eenvoudig restaurant eten, om daarna kennis te maken met de inhoud en aanpak van de vraagstukken die op het programma staan. Ter lering en vermaak zullen we enkele filosofische puzzels bespreken.
• Op
vrijdag staan we uitgebreid stil bij de wijze waarop mensen doorgaans hun denkbeelden ordenen, en de belemmerende gevolgen daarvan bij complexe vraagstukken. De afgelopen veertig jaar is hier psychologisch en filosofisch onderzoek naar gedaan, en kennis van deze denkstructuren is van belang bij vraagstukken waarover de meningen sterk uiteenlopen. Een deel van het vrijdagprogramma vindt plaats tijdens een strandwandeling. Het diner ’s avonds vindt plaats in een authentiek Spaans restaurant.
Zaterdag staat in het teken van de wijze waarop mensen zich in sociale contexten tot elkaar verhouden. De wetenschap daaromtrent heeft de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Dat heeft nogal gevolgen voor, bijvoorbeeld, gespreksvoering, begeleiding, leiding geven, familie- en liefdesrelaties. Na een uiteenzetting van de theorie, gaan we na wat dat voor u in de praktijk betekent. Dit onderdeel is onontbeerlijk voor een ieder die in zijn werk intensief met mensen te maken heeft. Een deel van het programma vindt plaats in de stad Valencia.
• Op
zondag staan we uitgebreid stil bij ontwikkelingen omtrent persoonlijkheidstheorieën. Wat maakt iemand tot de persoon die zij of hij is? Wat valt er te zeggen over iemands karakter? Wat is motivatie? Wat is het effect van een omgeving op mensen? Bij dit onderdeel zullen ook verschillende populaire mythen aan de orde komen. Dat maakt dat de inhoud als schokkend kan worden ervaren. Neem voor deze dag goede wandelschoenen mee, want we gaan een pittige wandeling doen tijdens deze sessie (kloventocht of bergkammentocht).

• Op maandagochtend bespreken we als uitsmijter welwillendheid. Dit begrip is bepalend voor de hedendaagse filosofie van communicatie bij conflicten, ideologische discussies en patstellingen.
• Na een lekkere Spaanse lunch, vindt op
maandagmiddag de terugreis plaats.
 

bottom of page