top of page

een vlucht in genot

Ansichtkaart - Een Vlucht in Genot.png

ACHTERGROND

De voorstelling “Hedonisme in Vogelvlucht” is onderdeel van een breder project van Ronald Hünneman dat als doel heeft filosofie ten tonele te brengen zoals Socrates het op de markt in Athene bracht. Socrates begon schijnbaar onschuldige, vermakelijke gesprekken met het publiek, maar gaandeweg liet hij hen zien dat er nogal wat viel af te dingen op hun opvattingen. Zijn beoogde effect was mensen te prikkelen, aan het denken te zetten en uit de tent te lokken. Op dezelfde wijze is deze voorstelling worden gemaakt om het publiek te verlokken om mee te gaan in een verhaal, in de humor of in de beelden, om ze daarna te confronteren met denkbeelden die ze altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Hopelijk verlaat het publiek de voorstelling met de gedachte: “Ik heb erg gelachen, maar kan dit nu waar zijn? Heb ik het dan altijd verkeerd gezien? Moet ik mijn leven veranderen? Nee toch?”
Eerder schreef Ronald Hünneman een essay over hedonisme (Aphroditisch Hedonisme), en gaf daar in diverse filosofiecafés en voor verschillende groepen lezingen over. Dit leidde soms tot heftige discussies.

De voorstelling "Een vlucht in genot" trok op het Noorderzonfestival 2019 meer dan 800 bezoekers. Op dat festival werd de voorstelling gespeeld in een zeecontainer. De voorstelling is daarom uitermate geschikt voor grotere kamers, garages en tuinen.

Duur: 27 minuten, eventueel met uitgebreid nagesprek en discussie

Kosten: In overleg

INHOUD:

Een dominee, een Boeddhistische monnik, een milieuactivist en een hedonist zitten bij elkaar in een vliegtuig dat beide motoren heeft verloren. De piloot heeft zojuist meegedeeld dat een crash onvermijdelijk is, na een glijvlucht van 20 minuten. Terwijl de dominee zich verheugt op een eeuwig samenzijn met God, de monnik zich opmaakt voor wedergeboorte, en de milieuactivist zich gelukkig prijst met haar bijdrage aan duurzaamheid en dierenrechten, roept de hedonist de stewardess. En dat is het begin van een levendige, maar beslist niet levensverlengende, discussie.

bottom of page